Εδώ μπορείτε να δείτε το νέο μας τηλεοπτικό σποτ.

  • Αρχική
  • Blog
  • 4 συμβουλές για την σωστή απόδοση του κλιματισμού στο αυτοκίνητο

4 συμβουλές για την σωστή απόδοση του κλιματισμού στο αυτοκίνητο

ac1

Πολλές φορές, τώρα το καλοκαίρι, μπαίνοντας στο αυτοκίνητο και θέλοντας να δροσιστούμε αμέσως, κάνουμε κάποιες λάθος κινήσεις μηχανικά και έτσι δεν αφήνουμε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου να αποδώσει σωστά.

Το αποτέλεσμα είναι να εκνευριζόμαστε και τελικά… να μην δροσιζόμαστε! Μην ξεχνάμε ότι, το καλοκαίρι, το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου που έχει μείνει παρκαρισμένο στον ήλιο μπορεί να φτάσει έως και τους 60 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η θερμοκρασία μπορεί να πέσει κατά 25 βαθμούς σε περίπου μισή ώρα αν ακολουθήσεουμε μερικές εύκολες οδηγίες. 

Ακολουθούν τέσσερις βασικές συμβουλές για να αξιοποιήσουμε πλήρως το σύστημα και να μην υποφέρουμε, λόγω ζέστης.

1. "Ανοίξτε τις πόρτες και χαμηλώστε τα παράθυρα για ένα λεπτό πριν ενεργοποιήσετε τον κλιματισμό" είναι η πρώτη συμβουλή ενός ειδικού επί του θέματος. Έτσι θα μπορέσουμε, φυσικά, να μειώσουμε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό. Μετά, και μόλις αεριστεί το αυτοκίνητο, μπορούμε να μπούμε σε αυτό, κλείνοντας τις πόρτες και τα παράθυρα και ενεργοποιώντας τον κλιματισμό. Ποτέ δεν πρέπει να ενεργοποιούμε τον κλιματισμό στο «τέρμα» με το που μπούμε στο αυτοκίνητο. 

2. Διατηρήστε την επιλογή auto ενεργοποιημενη ωστε η ροή του αέρα θα ρυθμίζεται ομοιόμορφα και αποδοτικά.  

3. Τοποθετήστε τις γρίλιες του αέρα προς τα πάνω. Πολλές φορές δεν νιώθουμε δροσιά, αλλά δεν φταίει η θερμοκρασία, αλλά το προς ποια κατεύθυνση ρέει ο αέρας μέσα στο αυτοκίνητο. Για να επιτευχθεί ομοιόμορφη κατανομή της ροής του αέρα τα ακροφύσια πρέπει να δείχνουν προς τα πάνω, όχι προς τα πρόσωπα των ανθρώπων. Έτσι, ο αέρας θα μεταφέρεται γύρω από το εσωτερικό του αυτοκινήτου και θα φτάνει σε κάθε επιβάτη ομοιόμορφα.

4. Μην ξεχνάτε την ειδική συντήρηση του κλιματιστικού συστήματος. Τα φίλτρα πρέπει να αλλάζουν κάθε 15.000 ή 20.000 χιλ. ώστε να μην υπάρχει χαμηλός ρυθμός ροής και έντασης του δροσερού αέρα. 

ac2

Σε κάθε περίπτωση, μην υποτιμάτε τις υψηλές θερμοκρασίες κατά την οδήγηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια εσωτερική θερμοκρασία π.χ. 35°C αναγκάζει τον οδηγό να αντιδρά σημαντικά πιο αργά από ότι στους 25°C. Ενδεικτικά, το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με την οδήγηση με επίπεδο αλκοόλ στο αίμα περίπου 0,5g/l.

Είναι, άλλωστε, ο βασικότερος λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να διατηρείτε το χώρο των επιβατών δροσερό και καλά αεριζόμενο.

(*με πληροφορίες από το capital.gr/auto)

building1building2building3building4building5

2 e bannerespaΕΛΛΗΝΙΚΑ